Nazdárek, Jsme Mima. Máme rádi kafé a kulturu, která se kolem toho pohybuje. Naše kafé nedržíme na skladu, ale pražíme každý týden čerstvou várku. Díky moc a pij dobré kafé :)

Novinky

Espresso

Espresso, tak pěkný název s ojedinělou chutí.

V Česku hodně lidí používá slovo presso, což pro baristy je hodně matoucí.
Presso v Česku totiž znamená pro jednu skupinu lidí espresso a pro druhou skupinu espresso lungo.

Takže věřím, že jste se určitě setkali se situací, kdy jste baristovi řekli
“dal bych si jedno rychlé pressíčko”
a barista zmatený
“myslíte klasické espresso nebo espresso lungo ?”.
Jelikož nápoje, jako jsou cappuccino, latte, macchiato, cortado...jsou připraveny na základu klasického espressa.

No a co je klasické espresso?
Jednoduše řečeno, je to nápoj o velikost 18-25ml
Záleží vždy na receptuře baristy.
Platí pravidlo, dvojnásobek namleté kávy se rovná množství výsledného espressa.
Například naše receptura je 9,5g namleté kávy a vyteče nám 19,5ml výsledného espressa.
Dalši věc, co je dobré sledovat, je čas extrakce. Jak dlouho se espresso extrahuje? Ideálni čas je 27-35 sekund.
To vše o kávové terminilogii.
Teď si konečně dej to rychlé espresso! ☕️

Ovocná Keňa v naší nabídce

Kenya - Kabete 🇰🇪🇰🇪
Další ovocitá pecka nám dorazila do pražírny. 🔥
Je to vážně lahodná káva s výraznou sladkostí, která je vyvážená s ovocitou chutí.
Ucítit můžete tóny jahod, červeného vína a borůvek.
🍓🍷🫐

Kabete Factory se nachází v Central Highlands v Keni, pouhých 30 km severně od Nairobi v okrese Kiambu. Je členem Kabete & Mugaga Farmers Cooperative Society. 🧑‍🌾

Farmáři v Kabete patří ke kmeni Kikuyu, pravděpodobně největšímu kmeni Keni. Coop má 251 aktivních členů. Každý člen v průměru vlastní asi 225 kávovníků a většina farem také pěstuje další plodiny, jako je kukuřice, fazole a maniok. Družstvo produkuje pouze 1517 kg zelené kávy ročně na odhadované obdělávané ploše 4 hektary.
Oblast má chladné klima s teplotami v rozmezí 12 °C až 18,7 °C. Průměrný úhrn srážek v kraji je 1000 mm ročně. Díky chladnému klimatu a sopečné půdě je oblast vodivá pro pěstování kávy s velkými výnosy. Červen a červenec jsou nejchladnější měsíce, zatímco leden-březen a září-říjen jsou nejteplejší měsíce. ☀️

Pouze Kiambu představuje více než 30 % celkové produkce kávy v Keni. Ve 22 družstvech je přibližně 51 000 aktivních pěstitelů. Nadmořská výška obdělávaných oblastí Kiambu je po Nyeri druhá nejvyšší v zemi a sahá od 1520 do 2200 m nm. ⛰️

Příprava V60

18g zrnkové kávy
Střední hrubost mletí
288ml vroucí vody (nebojte, kávu nespálíte)
Coffee ratio 1:16

Propláchneme papírový filtr
Nasypeme kávu do V60

První nálev 50 ml vody a čekám 30 s a lžičkou dvakrát promícháme kávu a ujistíme se, že je všechna káva namočená.
Druhý nálev dolejeme do 288 ml. Výsledná doba extrakce by měla být 3 min.

Káva by po překapání neměla být po stranách V60. Měla by se vytvořit rovná plocha.

Výsledný nápoj několikrát promícháme lžičkou a necháme 2 minuty odstát.
Pak už si to jen pořádně vychutnáme. ☕️

The coffee beverage prepared from V60 has clean taste with higher acidity.

Narozeninová káva

Kolumbie - Pink Bourbon Gaviria

Za vznikem farmy stojí ddeek Veronicy, Milton Gaviria, kterv rodinzaínal jako pstitel kávy a vnuje se jí jimnoho let. Farmy se nacházejí v obci Arménia, v departementu Quindio, v nadmoské výšce 1 400 m n. m. v dolní ásti centrálního pohoí a jsou ohranieny ekologickm koridorem eky Quindio, kterspolu s perfektními podmínkami dodává naí kávjedinenou chua aroma na vysoké úrovni vbrové kávy.

Káva pstovaná na tchto kávovch farmách je pelivzpracovaná místními pracovníky a farmái, kteí pochází z tamjích mst, cozajiuje mimo dobré kvality i plnou trasovatelnost. Tato rodina se svou padesáti letou tradicí pstování kávy a svou sociální angaovaností, pispívá k rozvoji regionu. Na farmse káva zpracovává vemi temi zpsoby. Promytou, polopromytou a suchou metodou. Ovem pro dosaení komplexních chutí rodina Gavíriů čím dál astji zpracovávají zrnka na sucho, tedy naturáln.

Pink Bourbon je hybrid mezi ervenm a lutm bourbonem, je známkvli své rové barv. Kvli zachování rovch plod

by farmái mli stromky od od ostatních izolovat. Tento lot bourbonu byl zpracován klasickm suchm/naturálním zpsobem. Postupnse sklízí zralé ten, které se po dalím tídní nechají alespo24 hodin fermentovat v uzaveném prostedí, nejlépe grain pro pytlech. Potom se postupnsuí v africkch postelích a dosuují v suárnách. Díky naturálnímu zpracování má káva plné tlo a sladké ovocné tóny.

4 položek celkem