Espresso
Espresso, tak pěkný název s ojedinělou chutí.
V Česku hodně lidí používá slovo presso, což pro baristy je hodně matoucí.
Presso v Česku totiž znamená pro jednu skupinu lidí espresso a pro druhou skupinu espresso lungo.
Takže věřím, že jste se určitě setkali se situací, kdy jste baristovi řekli
“dal bych si jedno rychlé pressíčko”
a barista zmatený
“myslíte klasické espresso nebo espresso lungo ?”.
Jelikož nápoje, jako jsou cappuccino, latte, macchiato, cortado...jsou připraveny na základu klasického espressa.
No a co je klasické espresso?
Jednoduše řečeno, je to nápoj o velikost 18-25ml
Záleží vždy na receptuře baristy.
Platí pravidlo, dvojnásobek namleté kávy se rovná množství výsledného espressa.
Například naše receptura je 9,5g namleté kávy a vyteče nám 19,5ml výsledného espressa.
Dalši věc, co je dobré sledovat, je čas extrakce. Jak dlouho se espresso extrahuje? Ideálni čas je 27-35 sekund.
To vše o kávové terminilogii.
Teď si konečně dej to rychlé espresso! ☕️